'Het dubbelleven van de slager in Vlijtingen: "Edgard leek in wel meer opzichten op Freddie Mercury"'

- De Morgen

Zo Geboren

Raf stelt zijn vader een eenvoudige, maar diepgaande vraag: waarom wilde je een kind? Samen met podcastmaker Kenneth Berth duikt hij in de jaren '70 en '80 om het dubbelleven van zijn vader te ontrafelen. Een tijd waarin veel mannen verstandshuwelijken aangingen om hun geaardheid te verbergen.

Deze podcast volgt Rafs zoektocht naar de identiteit van zijn vader - een identiteit gevormd door een maatschappij die worstelde met homoseksualiteit.

 

Een reeks voor VRT MAX van Kenneth Berth.

Met steun van: Het nieuwstedelijk
Eindredactie: Christophe Aussems
Eindmix: Wederik De Backer

 

Zo Geboren werd genomineerd voor de Oorkondes 2023 in de categorie 'Story'.

Tot aan de maan en terug

Hein fietst van Milaan naar Genk—meer dan 1.250 kilometer. Een pelgrimstocht waar hij al jaren naar uitkijkt. Zijn vrouw Valerie volgt in de volgwagen. Samen keren ze terug naar huis, naar hun kinderen.

Voor Hein is het een zoektocht naar zelfaanvaarding. Valerie hoopt dat hij onderweg stukjes geduld oppikt. Sinds de diagnose van autisme en een mentale beperking bij hun zoon Louis-Henri staat hun gezin op losse schroeven. Maar door ver van huis te gaan, hopen Hein en Valerie dichter bij hun kinderen terug te komen.

Een reeks voor Het Belang van Limburg door Kenneth Berth.

 

Muziek: Céline Ottenburgh
Eindredactie: Kato Poelmans
Beeld: Tessa Evers

 

Kenneth Berth ontving de titel 'Meesterverteller' van de Stichting Verhalende Journalistiek voor Tot aan de maan en terug. Deze podcast werd daarnaast genomineerd voor zowel de Oorkondes als de Kastaars.

"Een eerlijke podcast, bijna perfect uitgevoerd."

- NRC Handelsblad

'Hope is the thing with feathers 

That perches in the soul 

And sings the tune without the words 

And never stops - at all 

 

And sweetest - in the Gale - is heard 

And sore must be the storm 

That could abash the little Bird

That kept so many warm 

 

I’ve heard it in the chillest land 

And on the strangest Sea 

Yet - never - in Extremity,

It asked a crumb - of me.'

How to Get Stuck in Traffic

Five radio producers from around the world take over The Essay, presenting a series of miniature Between the Ears features—BBC Radio 3’s innovative audio experiments—inspired by Emily Dickinson’s poem "Hope is the thing with feathers."

In this edition, Belgian radio producer Kenneth Berth—who reports on traffic for a living—explores the experience of waiting, and hoping, in traffic jams.

 

First broadcast: 5th February 2020, BBC Radio 3
Produced by: Kenneth Berth
Music by: Flor Verdegem
Commissioned by: Falling Tree Productions

Vensters

Als je door het raam van je huis kijkt, wat zie je dan? Documentairemaker Kenneth Berth ging met die vraag voor het venster van zes verschillende Amsterdammers zitten. Amsterdam is een stad waar “stukjes maatschappij voorbij dwarrelen” en waar je “kan wegdromen achter het roze licht.” “Het leven komt hier voorbij.”

Maar in de reflectie van een raam zie je soms ook jezelf. “Elke regenbui stopt ooit, maar laat een dun laagje achter. Tot je op een dag denkt: die mevrouw mag haar ramen wel eens zemen.”

Zes ramen, zes Amsterdammers, zes uitzichten. Dat is Vensters, een documentaire van Kenneth Berth.

 

Eerste uitzending: 4 februari 2018, Radio Doc (NPO Radio 1)
Gemaakt voor: VPRO

“Het is een soort kijkdoos, je kan helemaal naar binnen kijken.” 

“Het voelt alsof je lekker tv aan het kijken bent.”

 

Deze documentaire vormde ook de inspiratie voor een audiowandeling door Amsterdam. In opdracht van De Brakke Grond was deze te beleven tijdens het Oorzaken Festival.

Alors on chante

Kenneth Berth zoekt het antwoord op de vraag: Kan iedereen zingen? In deze podcast komen veel artiesten en ervaringsdeskundigen aan het woord, van Sam Bettens en Christoff tot Franky De Smet-Van Damme, Astrid Stockman, Jasper Steverlinck en Noémie Wolfs. Ook Kenneth zelf volgt zanglessen om te ontdekken of zingen iets voor hem is. Alors on chante!

 

Een podcast van Kenneth Berth voor Studio Brussel.

Eindmix: Wederik De Backer

 

Alors on chante werd genomineerd voor de Prix Europa 2021 in de categorie 'Radio Music'.

Lente

‘Lente’ is een audiodocumentairereeks dat gaat over, jawel, de lente. Drie maanden lang volgt Kenneth Berth drie verschillende tuinmannen. ‘Maart’ focust op tuinman Tom, in ‘April’ komt Frédérique aan bod en ‘Mei’ laat Bram aan het woord. De reeks is een combinatie van échte verhalen met een poëtische sfeer. Een sfeer die bij het seizoen hoort. Het verhaal vertelt hoe onze levens zich ook wel eens durven transformeren tijdens dit seizoen.

Tom, Frédérique en Bram delen hun passie voor de natuur en de tuin, telkens met een persoonlijk, eerlijk en eigen verhaal. Maaien, snoeien, sproeien… ze doen het allemaal, bij allerlei mensen, die ook hun stem in de documentaire laten horen.

 

Deze documentaire werd uitgezonden op Radio 1.

Muziek: Céline Ottenburgh, Flor Verdegem en Niels Van Duyse

 

Lente werd genomineerd voor de Prix Europa 2017 in de categorie 'Radio Documentary'.

Jess

Jess is een Belgische radio documentaire over een man die zijn vrouw vermoordde. Hoe kun je de persoon vermoorden die je het meest liefhebt? En hoe accepteer je dat je broer of zoon een moordenaar is? Kenneth Berth ging in gesprek met Jess, zijn drie oudere zussen Franka, Petra en Carla, en zijn moeder Yvette, om de impact van één destructieve daad op een hele familie te onderzoeken.

 

Deze documentaire is het afstudeerwerk van Kenneth Berth aan het RITCS.

Muziek: Céline Ottenburgh
Promotor: Edwin Brys

Jess werd genomineerd voor de Prix Europa 2018 in de categorie 'Radio Documentary'.

De Sporen van Claus

Schrijver Hugo Claus is veel tegelijk: dichter, schilder, regisseur, minnaar en bon vivant.
Hij vernieuwt poëzie, worstelt met de oorlog en de kerk, wordt man van filmlegende Sylvia Kristel en vraagt ultiem om euthanasie. Mensen die Claus van heel dichtbij gekend hebben portretteren hem: vrienden, zijn geliefde, onderzoekers. Uiteraard komt hij zelf aan het woord uit het rijke VRT-archief. Wat heeft Claus vandaag nog te vertellen? Theatermakers als Adriaan Van Aken, Simon De Vos en Michael De Cock brengen Claus op hun manier.

 

De Sporen van Claus is een podcast van Kenneth Berth, Gudrun De Geyter en Wim Vangrootloon voor Klara.

 

De Sporen van Claus werd genomineerd voor de Prix Italia 2017 in de 'Radio Documentary'-categorie. 

Aan de lopende band

In de keuken van het ziekenhuis van Waregem werken 40 vrouwen en 1 man. Dagelijks verzorgen zij de maaltijden voor honderden patiënten, iedere dag worden er meer dan 200 borden vuil gemaakt en weer schoon opgeborgen. In de keuken werken sterke vrouwen, ook al hebben zij misschien in de ogen van de buitenwereld geen fantastische carrière. Kenneth Berth laat zien dat zij hard hebben moeten vechten in het leven.

 

Deze podcast werd uitgezonden door NPO Radio 1 en VRT Radio 1. 

Muziek: Niels Van Duyse, Flor Verdegem, Steff Taelman, Toon Snauwaert en Omar Hobo

 

Aan de lopende band werd genomineerd voor de NTR Radioprijs 2017.

In opdracht

Kenneth Berth maakte verschillende podcasts in opdracht, waaronder Lotte Gaat Diep, Zelfportret en Net Niet voor MNM. Daarnaast produceerde hij DE TIEN voor Het nieuwstedelijk. Voor het Concertgebouw Brugge en Musica werkte hij aan een podcast over klassieke muziek. Ook maakte hij voor Schouwburg Kortrijk een documentaire over de eetgewoonten van een Syrisch gezin in Kortrijk.

Zijn werk was onder andere te horen op festivals en evenementen zoals Jonge Harten Festival, Mezrab Storytelling Festival, Plan B, Mayday Mayday, Radio kaapt de schouwburg, Radio Track, Theater op de Markt, Week van de Klank, De Langste Dag, Oorzaken Festival, K’luister en Alle 18 Goed!